Welke opleiding past bij jou?

Meteen geld verdienen via BBL, of toch eerst in de studieboeken duiken? De keuze is aan jou! In de optiek is het mogelijk om in verschillende functies aan de slag te gaan en/of een opleiding te volgen.

BBL of BOL, wat zijn de verschillen?

Of je nu wil werken en leren tegelijk (Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)) of liever naar school gaat en stage loopt (Beroepsopleidende leerweg (BOL)), beide is mogelijk. Hier vind je een kort overzicht van de beroepen en bijbehorende opleidingen.

BBL-opleiding

  • 4 Dagen werken
  • 1 Dag naar school

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. De opleiding is vooral praktijkgericht. Als BBL-leerling werk én leer je over het algemeen vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Je verdient dus meteen geld! Je gaat daarnaast één vaste dag in de week naar school. Gedurende de opleiding ben jij als leerling in dienst van het leerbedrijf. In het leerbedrijf word je begeleid door een praktijkopleider, een ervaren collega binnen het leerbedrijf.

BOL-opleiding

  • Vooral naar school
  • Periode stage lopen

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Als BOL-leerling ga je voornamelijk naar school. Je loopt in bepaalde periodes van de opleiding stage bij optiekbedrijven.

Wat is jouw ambitie?

Werken in de optiek biedt heel veel mooie kansen. Kies daarom zorgvuldig welke opleiding het best bij jou en jouw plannen past.

Verkoopmedewerker optiek (mbo-2)

Als verkoopmedewerker adviseer je klanten bij de keuze van een goed montuur en de juiste brillenglazen. Je zorgt ervoor dat de nieuwe bril perfect wordt afgeleverd en voert ook kleine reparaties uit. De opleiding verkoopmedewerker optiek is een mbo-opleiding op niveau twee die standaard twee jaar duurt. De duur van de opleiding kan ook korter zijn, dit is afhankelijk van jouw vooropleiding en ervaring. Deze opleiding is te volgen als BBL-opleiding en als BOL-opleiding.

Allround medewerker optiek (mbo-3)

Als allround medewerker optiek voer je werkzaamheden uit van een verkoopmedewerker optiek, maar je bent daarnaast ook een specialist in de werkplaats. De opleiding allround medewerker optiek is een mbo-opleiding op niveau drie die standaard drie jaar duurt. De duur van de opleiding kan ook korter zijn, dit is afhankelijk van jouw vooropleiding en ervaring. Deze opleiding is te volgen als BBL-opleiding en als BOL-opleiding.

Opticien (mbo-4)

Als opticien voer je zowel de adviserende taken als de werkplaatstaken van de allround medewerker uit. Je verricht daarnaast ook oogmetingen. Superbelangrijk, jij bepaalt namelijk precies wat iemand nodig heeft! De opleiding tot opticien is een mbo-opleiding op niveau vier die standaard drie jaar duurt. De duur van de opleiding kan ook korter zijn, dit is afhankelijk van je vooropleiding en ervaring. Deze opleiding is te volgen als BBL-opleiding en als BOL-opleiding. De opleiding tot opticien heeft een aantal keuzedelen, bijvoorbeeld ondernemerschap en verdiepingen in bepaalde oogziektes.

Contactlensspecialist (contractonderwijs na mbo-4)

Voor het aanmeten en controleren van contactlenzen zijn extra kennis en vaardigheden nodig. Daarvoor kun je terecht bij de opleiding tot contactlensspecialist. Deze opleiding kun je volgen na het behalen van het diploma opticien. De opleiding duurt twee jaar, met één lesdag per week. De opleiding is geen mbo-opleiding, maar wordt gegeven als contractonderwijs en is erkend door de optiekbranche.

Optometrist (hbo)

Een optometrist onderzoekt de gezondheid van het oog en verwijst zo nodig door naar de oogarts. De opleiding optometrist is een vierjarige hbo-opleiding die afhankelijk van de vooropleiding ook sneller gevolgd kan worden.

SCHOLEN & LOCATIES